Kožnjaci se opet vraćaju na modnu scenu – evo što morate znati o koži

O kožnoj odjeći i obući su podijeljena mišljenja – dok neke od vas ne mogu zamisliti da nose pravu kožu (vegeterijanci, vegani) drugima je gotovo nemoguće kupiti cipele, jaknu ili torbu od umjetnih tkanina koje imitiraju kožu. Budući da smo na početku nove modne sezone kad se u kolekcijama brojnih dizajnera, u retro modelima, dominira koža danas naučite razlikovati vrste, ali i kako se održava ova tkanina.

Znate li razlikovati kožu?
Nappa koža su sve vrste glatke kože s prirodnim sjajem. Ime je dobila po kalifornijskoj pokrajini Napa i predstavlja čvrstu i meku janjeću, goveđu i kozju kožu. Ova je koža uvijek obrađena sa obje strane i najčešće se upotrebljava za izradu odjeće i obuće.

Nabuk je jednobojna goveđa koža kojoj je vanjska (prednja) strana obrađena brušenjem, i daje karakterističan efekt.

Velur je teleća, goveđa, ovčja, svinjska ili kozja koža, koja je polirana iznutra a izvana je meka i ‘čupava’ kao pliš. Drugi nazivi su jelenska koža i antilop.

Velur krzno je janjeća koža s prirodnim krznom s unutrašnje strane. Idealan primjer ovakvog odjevnog komada su Ugg čizme.

fashion-koža-modnialmanah

Što morate znati prilikom nošenja kože?
• Koža je odličan izolator topline, ali ne bi smjela pokisnuti. Ukoliko se to dogodi, osušite ne na sobnoj temperaturi, čuvajući je od izvora topline ili sunčeve svjetlosti. Da se koža ne bi oštetila, odjeću objesite na vješalicu ili, ako je obuća u pitanju, na ravnu površinu.
• Kožnu odjeću nemojte prati i čistiti kod kuće, već je isključivo nosite na kemijsko čišćenje.
• Kako bi vaša kožna obuća bila uvijek lijepa i čista, koristite specijalnu četku za kožu, koja će uz pomoć imalina ili spreja na najbolji način ukloniti mrlje. Ono na što treba posebno paziti je to da ne pritišćete previše površinu kako ne biste uništili kožnu obuću.
• Sve predmete od kože koje ne nosite čuvajte u pamučnim vrećicama jer je to najbolja sredina u kojoj je koža sačuvana od prašine i vanjskih utjecaja. a u isto vrijeme, može „disati“
• Modne detalje od krokodilske kože (što je ultimativni trend jeseni 2019) najbolje je održavati ricinusovim uljem kojeg nanesite na površinu predmeta kojeg čistite te nakon toga prebrišite krpom i namažite neutralnom kremom za obuću.

Trenutno nema komentara

Comments are closed