Koju vrstu tkanine trebaju jabuke, a koju kruške…

Želite li dati sašiti (ili sami šivate) nove jesenske komade, prije nego li odaberete tkaninu definirajte vlastitu građu tijela. Jer, upravo će ona odrediti tip tkanine i krojeve koje trebate. Dizajn prepuštamo svakoj od vas, a mi vam danas otkrivamo po kojem principu ćete odabrati idealnu tkaninu koja će stisnuti tamo gdje treba, prekriti nesavršenost ali i naglasiti ljepotu tijela.

Znate li koju vrstu tkanine trebaju jabuke, kruške, pješčani satovi, obrnuti trokut, pravokutnik?

Jabuke karakterizira naglašen gornji dio tijela (prsa, ramena, ruke, gornji i donji trbuh), uski bokovi i tanke noge. Planirate li šivati novu tuniku odaberite prozračne tkanine poput svile, viskoze, muslina koji će prekriti ovaj dio tijela prekrivajući nedostatke, a ne dodajući volumen. Donji dio tijela treba volumen, pa za suknju birajte čvrste tkanine poput pamuka, brokata, samta. Ono što trebate izbjegavati su sve vrste lycre.

Kruške karakteriziraju uska ramena, manja prsa i jača bedra i bokovi. Upravo zato pazite da ne pogriješite s tkaninama. Za donje dijelove birajte čvrste neprozirne tkanine s puno elastina (traper, pamuk, neopren) koje će vaš novi odjevni predmet pretvoriti u odličnog pomagača vitkosti (stisnuti će i oblikovati). Volumen u gornjem dijelu naglasite prozračnim svilama, viskozom, organdijem.

Pješčani sat je savršen oblik tijela pa su vam dopuštena i veća eksperimentiranja s tkaninama. No budite oprezne da se ne zaigrate. Tkanine s naborima (popularni plise), pliš, samt i štofove sa sitnim uzorcima ne birajte za odjevne predmete koji naglašavaju vaše obline. Što to znači? Prsa će izgledati veće ukoliko nosite majicu sa sitnim pliseom, no isto tako će od te tkanine savršeno izgledati haljina krojena poput ogrtača.

Pravokutni tip građe tijela treba ženstveni volumen koji počinje s linijom struka. Upravo zato za sve svoje gornje dijelove, ali i haljine birajte prozračni muslin koji lijepo prekriva tijelo i ne gužva se. Za donje dijelove odaberite kombinaciju tkanina s elastinom (neopren, lycra) i čvrste tkanine kojima ćete naglasiti volumen tijela.

Obrnuti trokut karakteriziraju naglašena ramena, prsa i uži struk te jako, jako uski bokovi i tanke noge. Ukoliko tražite tkaninu za gornje dijelove neka ona bude s elastinom koji će joj dati težinu da pada upravo onako kako treba. Donji dijelovi će izgledati super od čvrstih tkanina poput pamuka, samta, brokata. Haljinu napravite od prozračne viskoze ili muslina kako biste je modnim detaljima mogli korigirati bez opasnosti od gužvanja.

tkanina-savjet-modnialmanah

Trenutno nema komentara

Comments are closed