Abeceda trendova

glavna

Znate li baš sve modne pojmove koje trenutno koriste modni dizajneri i stilisti? Ako baš niste 100posto sigurni, slijedi modna abeceda najpopularnijih modnih izraza koji su jednostavno must have.

trakaaccessorize - naziv za modne detalje koji zaokružuju cjelokupnu modnu pojavu. Dodaci modi daju "touch" osobnosti. Sukladno modnim diktatima, detalji poput cipela, torbica i nakita nekada su više minimalistički, a nekada naglašeni, luksuzni i upadljivi.

animal print - tkanine s uzorcima i bojama koje imitiraju egzotičnu kožu ili krzno životinja poznate su već davnih tridesetih godina. Veliki povratak potom bilježe šezdesetih i osobito osamdesetih godina prošloga stoljeća, kada je prevladavajuća modna filozofija promiče luksuz, isticanje i prenaglašenu kićenost.

babydoll - naziv kojim se kasnih pedesetih označavala noćna odjeća popularizirana osobito nakon filma "Baby Doll" (1956.). U pravilu je babydoll kratka haljinica obrubljena sintetičkom čipkom, mašnama i sićušnim vrpcama koja izgledom podsjeća na dječje donje rublje kakvo se nosilo u 19. stoljeću.

batik - indijska metoda bojenja tkanina voskom. Rastopljeni vosak nanosi se na tkaninu u područjima koja se ne želi bojiti budući da vosak sprečava pigment boje da oboji tkaninu i u područjima gdje se nalazi ostavlja tkaninu u izvornoj boji. Multikolorni uzorak postiže se ponavljanjem postupka za svaku pojedinu boju.

chantilly - ručno izrađena čipka tkana najčešće u gradovima Grammontu u Belgiji i Chantillyju i Bayeuxu u Francuskoj, osobito popularna u 19. stoljeću. Najcjenjenija je čipka izrađena od svile, ali često je nalazimo izrađenu od pamučnoga konca. Uglavnom crne boje, ta je čipka poznata po naglašenim uzorcima i raskošnim detaljima.

clutch-torbica - dvadesetih i tridesetih godina prošlog stoljeća poznata kao "pochette", poslije "clutch" - ženska je torbica bez ručki. Popularna je početkom 20 stoljeća, kada se pojavljuje u različitim veličinama i oblicima, od malene torbice slične kutiji za nakit pokrivene perlicama do velike "envelope bag" odnosni pismo-torbice s poklopcem.

čarlston-haljina - kratka haljina do koljena inspirirana istoimenim plesom iz 1920. godine prošlog stoljeća, karakterističnih energičnih bočnih udaraca nogom. Linije te haljine, oblikom nalik na tubu, uglavnom su vrlo jednostavne. Dekorirane su nizovima resica koje dodatno ističu plesni pokret.

činčila - dugačko, gusto i meko krzno glodavca koji potječe iz planinskog područja Anda u Južnoj Americi. Boja je toga krzna uglavnom blijedo siva s crnim vrhovima. Osobito je moderna na prijelazu stoljeća, kada je rabljena za dekoriranje ogrtača i kaputa. Od 1900. godine činčile se radi krzna uzgajaju na farmama.

denim - tkanina istkana u Nimesu, gradu u Francuskoj po kojem je i dobila ime, prešla je velik put - od nekada radne, potom casual-odjeće, pa do različitih suvremenih "high street fashion" varijanti. Godine 1940. jak i izdržljiv pamučni materijal pretvara se u moderne odjevne predmete, a veliku popularnost stječe 1970. godine kao sastavni dio dizajnerskih kolekcija.

dirndl - vrsta tradicionalne haljine kakva se nosi u južnoj Njemačkoj i Austriji, poznata još po nazivu "Landhausmode". Najkarakterističnija je suknja punoga kruga koja je bogato nabrana i stegnuta visoko u struku kako bi stvorila niz faldi. Stil baziran na tirolskoj odjeći osobito je bio popularan četrdesetih godina prošlog stoljeća.

empire-linija - dugačka haljine podignuta struka koju je popularizirala carica Jozefina za vrijeme Napoleonove vladavine. Kroj te haljine pomaže u prikrivanju nepravilnosti oblika srednjeg dijela tijela, a pridonosi isticanju bujnosti dekoltea. Izvorno nastala od peplos-haljine, odnosno ženskih tunika iz antičke Grčke i Rima

etno - odjevni predmet inspiriran odjećom nezapadnjačkih civilizacija, osobito Južnom Amerikom, Afrikom, Bliskim i Dalekim istokom. Etnička odjeća može biti jednostavna i praktična, ali i snažno dekorirana uz karakteristične šare i odvažni multikolor. Multikulturalnost je postala središte zanimanja i inspiracija mnogih dizajnera.

fun fur - prirodno krzno u modi je doslovno od 19. stoljeća, međutim, od 60-ih godina nalaze se njegove zamjene. Imitacije prirodnoga krzna postaju ultramoderni, a izrađeni su od različitih sintetičkih mješavina, uključujući akril i poliester. Umjetno krzno 60-ih jako je upadljivo, a prednost mu je što je bilo relativno jeftino.

fishnet - termin kojim se početkom dvadesetog stoljeća označavaju široki otvori i rupice uglavnom na hula hopkama i čarapama. Popularne su 60-ih godina, a potom postaju neizostavni dio pankerske ikonografije kasnih sedamdesetih i ranih osamdesetih godina prošlog stoljeća.

lame - izraz nastao od francuske riječi kojom se označava posebno dekorativnu finu, sjajnu tkaninu koja se sastoji od metaliziranih srebrnih i zlatnih niti. Ovaj materijal naročito je korišten kod izrade večernje odjeće 30-ih godina prošlog stoljeća.

lingerie - francuska riječ koja objedinjuje donje rublje i noćnu odjeću. U novije vrijeme s ovim se pojmom označava i stil dnevne odjeće naglašene senzualnosti. Često se pri tom koristi saten i fluidna svila dekorirana čipkom i baršunastim vrpcama te reljefni brokati i cvjetni jacquard uzorci.

macrame - predstavlja način dekorativnog pletenja niti nastao u Arabiji. Tijekom 19.st ovim su se načinom izrađivale bordure s resicama na dekorima namještaja, a 60-tih godina, multikulturalni utjecaji i populariziranje folklornog stila prenijelo je ovu tehniku na odjevne predmete. Devedesetih su kraće vrijeme bile popularne ručne torbe od makramea.

midi - oznaka za duljinu suknje ili haljine koja nije ni mini, ni maxi. Nakon ere ludovanja za mini suknjama, 1970. godine pojavljuje se suknja koja se na svom prednjem dijelu kopča cijelom svojom duljinom, a često se i otkopčana nosi iznad vrućih hlačica (hot pants).

new look - općenito oznaka za pomodan izgled koji je utemeljio Marc Bohan, asistent Christiana Diora 1947. godine. Ovaj stil karakterizira naglašeno luksuzan i ženstven izgled, istaknutih ramena i struka, upotpunjen suknjama punog kruga, a koji je posve u oprečnosti s dominirajućim izgledom odjeće 30-ih i 40-ih godina.

nylon - generalno pojam kojim se označavaju sintetičke tkanine. Sintetički poliamid izumio je američki kemičar W.H. Carothers 1937. godine. Nakon drugog svjetskog rata nylon je u svakodnevnu upotrebu i u evropskim zemljama. Najviše je korišten za izradu ženskih čarapa i donjeg rublja.

op art - uzorci korišteni u modi proizašli iz optičke umjetnosti, op arta, odnosno žanra vizualnih umjetnosti koji koristi optičku iluziju. Kada se gledaju ovi modni grafizmi, najčešće u kontrastu crnog i bijelog, dobiva se dojam treperenja i vibriranja što doprinosi dinamičnosti odjevnog predmeta.

organdi - naziv za laganu, vrlo transparentnu pamučnu tkaninu koja nastaje kao rezultat pažljive kemijske obrade. Naročito je popularna početkom 20. stoljeća kako se koristi za izradu večernjih haljina. Nakon Drugog svjetskog rata, organdi se izrađuje i od svile, rayona i različitih sintetičkih mješavina.

paisley uzorak - paisley ili paisley uzorak, poznat još i kao kašmirski uzorak, koji je oblika kapljice, zareza ili Yin Yang simbola perzijskog je i indijskog porijekla. Ovaj uzorak ime je dobio po kašmirskom šalu načinjenom u škotskom gradu Paisleyu 1802. godine.

patchwork - međusobno spajanje malenih dijelova različitih tkanina poznato još iz drevnih vremena, nastalo kao rezultat neimaštine i skromnih sredstava tadašnjih kućanstava. 60-tih godina, kaputi, hlače i haljine izrađene od tkanine nastale spajanjem kvadrata, krugova i šesterokuta postaju vrlo pomodne.

ready-to-wear - ili francuski pret-à-porter nazivi su za konfekcijske linije odjeće koje se industrijski proizvode u velikim serijama i standardiziranim veličinama. Suprotnost masovnoj proizvodnji ekskluzivne su linije odjeće izrađene u limitiranim količinama, te super luksuzne Haute Couture linije odjeće

retro stil - općenito naziv koji se koristi kako bi se opisalo odjevni stil koji se koristi mnogim karakterističnim elementima stila određenog vremenskog razdoblja. Najrazličitije varijante retro odjeće snažno nadahnjuju modne dizajnere. Najviše modnih uprizorenja do sada zasigurno su imale šezdesete i osamdesete godine.

sequins (paillettes) - šljokice i fliteri, općenito blješteći kristalna, metalna ili plastična zrnca koja se koriste za dekoriranje tkanina. Nalazimo ih u raznim bojama i geometrijskim oblicima.

stiletto - naziv za jako visoku, usku potpeticu na ženskoj cipeli dizajniranoj u Italiji 1950. godine. Ovakvu petu često nalazimo u plastičnim varijantama, naknadno metaliziranu.

šantung - ručno istkana svilena tkanina izvorno nastala u pokrajini Shantung u Kini. Šantung je tanak i mekan, izrađen od neravnih niti kako bi imao bogatiju teksturu. U 20.st ova tkanina izrađena od mješavina svile i pamuka ili rayona (umjetne svile). uglavnom se koristi za večernju odjeću.

tartan - gusto vuneno tkanje uzorka karakterističnih ukrštenih raznobojnih linija potječe iz Škotske i prvotno je raznolikošću svojih šara predstavljao ondašnje klanove. Tek kasnije, različite varijante kariranih tkanina postaju sastavni dio moderne odjeće.

tweed - počeci upotrebe tvida, tkanine grube teksture koja potječe iz Škotske i nosi ime istoimene rijeke, sežu u daleke 40-e i 50-e, godine koje su udarile temelje klasike odijevanja. Najveće zasluge za njegovu popularizaciju nosi legendarna Francuskinja, Gabrielle Coco Chanel, koja je udahnuvši tvidu touch glamuroznosti i elegancije, ovoj tkanini osigurala blistavu budućnost.

ulster - naziv za vrstu dugačkog vunenog ogrtača koji seže do polovine lista koji potječe iz irske pokrajine Ulster. Ovo je bila vrlo popularna varijanta kaputa za žene i muškarce krajem 19. i početkom 20. stoljeća

unisex - odjeća dizajnirana na način da je pogodna za nošenje ženama i muškarcima, a popularna 60-tih i 70-tih godina. Unisex izgled je dopuštao muškarcima da odjenu košulje s cvjetnim printom, a ženama da prihvate muško odijelo. Ideja univerzalnosti odjeće još je jednom aktualizirana početkom osamdesetih godina.

velour - francuski naziv za velvet, baršun. Meka tkanina bogate teksture može biti izrađena od svile pamuka, mohera, vune ili sintetičkih tkanja – acetata i rayona. Ranih sedamdesetih godina često se koristio za suknje i hlače. Najluksuznije varijante finog velura koriste se za večernju odjeću.

vinyl - teški sintetički materijal koji su modni dizajneri koristili šezdesetih godina. Koristi se također za izradu vodootporne odjeće.

zip - patentni zatvarač, odnosno sistem zakopčavanja odjeće patentirao je 1893. W. Litcomb. Ranih tridesetih godina, modna dizajnerica Elsa Schiaparelli prva je koristila zip na pomodnom odjevnom predmetu.

žabo (Jabot) - dekorativni nabor od čipke ili nekog drugog finog materijala koji se nalazi na ovratniku košulje.
U 16. stoljeću sastavni je dio muške odjeće, a početkom 20.st postaje popularan kod žena.

žoržet (Georgette) - svilena ili sintetska tkanina od rayona (umjetne svile) koja se najčešće koristi za izradu večernje odjeće. Krep verzija žoržeta ima drugačije teksturirano naličje.

Aktualno

face ikona_04_2015

ikona instagram_najnovije

pisitenam 10_2015

slo ikona_04_2015

Uvijek tu, za vas!

pitajte almu_12_2016
alma kolekcija_12_2016_1 copy
ormar 12_2016
privatni 08_2014

Čitajte više...

advent u_zagrebu

ikona bila_sam_2016
misao1