ANANAS DIJETA

dijete1

Ananasom otopite masne naslage

U ovom tjednu donosimo čudotvornu dijetu ananasom koja ne samo da je lagana za držanje, već je bogata vitaminima i bjelančevinama zbog čega je nutricionisti preporučuju i kao malo čišćenje organizma nakon obilnih gozbi.

Ananas je južno voće, zanimljivog izgleda, kojeg mnogi smatraju riznicom vitamina i minerala. Bogat je vitaminom C, a sadrži i, za probavu i pravilo funkcioniranje crijeva , enzim bromelin, koju potiče probavu bjelančevina te pomaže u borbi protiv upala. Ananas je vrlo bogat vodom i vlaknima, zbog čega poboljšava rad bubrega, crijeva a uz sve to je jako ukusan. Biti na Ananas dijeti znači uživati u svim blagodatima ove voćke i imati osjećaj da se niste odrekli toliko omiljenih slastica koje su najčešći uzročnik prekomjerne kilaže. Dijeta ne pojačava stres za organizam, u prvih pet dana skinut ćete do tri kilograma i preporuča se kao svojevrsno čišćenje organizma nakon obilnih obroka. Ananas dodatno poboljšava raspoloženje. A on je lagan i zdrav ( 100 grama ananasa sadrži približno 46 kalorija) i upravo zbog toga je pravi doručak za ljeto. Važno je pritom da kupite zreo ananas. Ako kupujete svježi ananas, njegovu zrelost možete ugotoviti jednostavnim pokusom. Pogledajte donje listove. Možete li ih skinuti laganim dodirom, ananas je sladak i zreo. 

Princip dijete
Ova zanimljiva dijeta drži se pet dana, ali se parnih i neparnih dana jedu određeni jelovnici. Dijetu možete držati u kontinuitetu punih mjesec dan, nakon čega se preporučuje kratka pauza.

PRVI, TREĆI I PETI DAN
Doručak: kolut svježeg ananasa i šalica zelenog čaja bez šećera, nemasni jogurt sa žlićicom žitarica
Ručak: povrtna juha, kojo dodajte žlićicu riže, kuhano povrće (tikvice, koromač,  luk (kapula)), kriška svježeg ananasa
Užina: šalica zelenog čaja bez šećera, kriška svježeg ananasa
Večera: 200 g ribe (pečene u foliji), salata (mrkva, paprika, rajčica), kriška svježeg ananasa

Savjet više:
Tijekom dana pijte jednu ili više šalicu biljnog čaja, a netom nakon spavanja popijte jednu čašu obične vode. 

DRUGI I ČETVRTI DAN
Poslije spavanja: čaša obične vode
Doručak: čaša svježe pripremljenog soka (ananas, kivi, naranča), šalica kave od cikorije (ječma) bez šećera
Ručak: 180 g pilečeg (ili purećeg) mesa pečenog u pečnici), povrće pečeno na ploči ili u tavi bez ili na vrlo malo ulja, npr. pečeni patliđani, 2 komada integralnog (punozrnatog) dvopeka ili paketić krekera (25 g) te kriška svježeg ananasa
Užina:  kriška svježega ananasa te nemasni jogurt
Večera:  povrtna juha (tikvice, mrkva, brokuka, celer), tvrdo kuhano jaje, salata od svježeg špinata te kriška svježeg ananasa
Tijekom dana: jedna ili više šalica biljnog čaja

Ne zaboravite! 
Znate li zašto se u našem tijelu zadržava tekućina, jedan od razloga prekomjerne kilaže? 
Ponajprije zbog djelovanja šeećera i soli, čiji se unos povećava tijekom ljetnih mjeseci. Što više soli ili šećera unosimo u tijelo, te više tekućine zadržava se u organizmu, što povečava težinu, ali i nadutost.  Da bi dosegnuli zadovoljiv učinak, dijetu držite barem 5 dana.
Za vrijeme dijete pijte jednu ili više šalica biljnog čaja za pročišćavanje. Na primjer, ako želite poboljšati djelovanje jetre, dobar je čaj od artičoka, protiv zadržavanja vode i protiv celulita pomaže čaj od breze. Preporuča se i zeleni čaj, jer je odličen za pročišćavanje organizma,  sadrži puno antioksidanata, zato ga valja piti prije i nakon doručka i užine. Zeleni čaj je ne fermentiran, bez teina ili kofeina te prečišćava organizam, ne da bi pri tome djelovao na živčani sustav.
Za vrijeme dijete prvi dan u tijelo ćete unijet 500 do 600 kalorija, druge dane po 800 kalorija dnevno. Unos kalorija je nekoliko veči, ako umjesto nemasnog jedete običan jogurt.
Ova dijeta je brza, osvježavajuća i zdrava, vrlo preporučljiva za ljetne dane, jer omogućuje brzi gubitak tekućine. Namjenjena je onima, koji vole ananas i nemasni jogurt, te onima, koji žele jednostavnu dijetu, koju mogu upražnjavati i kad nisu kod kuće.
Prednost dijete je,  pored ananasa bogatog vitamina i minerala i  konzumiranje jogurta bogatog bjelančevinama, kalcijem, mliječnimi fermentima.
Ne želite li kontinuirano držati dijetu, nakon što postignete cilj, dijetu možete držati dvaput mjesečno ( između čega mora biti dva tjedna pauze). Dakle jedan tjedan dijeta, potom dva tjedna bez dijete i tek onda početkom četrvrtog tjedna nastavite s njom. To je formula za održavanje vitkosti.

povratak

Aktualno

face ikona_04_2015

ikona instagram_najnovije

pisitenam 10_2015

slo ikona_04_2015

Uvijek tu, za vas!

pitajte almu_12_2016
alma kolekcija_12_2016_1 copy
ormar 12_2016
privatni 08_2014

Čitajte više...

advent u_zagrebu

ikona bila_sam_2016
misao1