Danas vas je probudilo šmrcanje? Je li to Covid-19?

Promjena vremena, povratak u zimu, ali i veliki stres koji smo zapravo pretrpjeli svi, odražava se na našem zdravlju! Oni koji žive u Zagrebu i koji su doživjeli potres, boravak ispred zgrade dok se sve nije stišalo, a onda intenzivno spremanje razbijenih uspomena, nakon jučerašnjeg ‘duplić potresa’ ponovo evociraju uspomene na nedjelju u Zagrebu. I oni koji nisu u Zagrebu zabrinuli su se zbog svoje obitelji, prijatelja…Stres je napravio svoje pa su se kod mnogih jučer i danas počeli pojavljivati simptomi prehlade. Nemojte paničariti, to što šmrcate ili kašljucate može biti i klasična prehlada uzrokovana padom imuniteta. Naravno, kontaktirati ćete svog liječnika, ali do tada pročitajte koji su simptomi za prehladu, gripu, koronavirus. Naravno, držimo palčeve da ste se samo nahladili!

zdravlje-prehlada-korona-virus-covid-19-razlika-modnialmanah

Prehlada vulgaris – Osjećate slabost (legli biste na sofu čim ustanete), ali vas ne trese groznica. Duboko dišete i možete zadržati dah. Kašljete rijetko, samo ako osjetite da vam se ‘slijeva iz nosa’. Nema glavobolje (jedino ako niste popile kavu), često kišete, osjećate peckanje u grlu i curi vam iz nosa.

Gripa počinje groznicom nakon koje osjećate i slabost i bolove u cijelom tijelu. Muči vas kašalj, kratki dah i glavobolja. Kod klasične gripe je rjeđa pojava kihanja, kao i bolova u grlu i curenja iz nosa. Drugim riječima ‘obori’ vas i morate mirovati dižući imunitet i puštajući da se tijelo izbori s neugodnom bolesti.

Korona virus isto počinje groznicom i općom slabosti organizma, a alarm se pali kad ne možete normalno disati (plitki dah) i kad suho kašljete. Kod korona virusa je isto kao kod gripe prisutna bol u mišićima. Ono što nisu karakteristični simptomi za ovu bolest su kihanje (nikad), grlobolja (ponekad) i curenje sekreta iz nosa (rijetko).

Bez obzira kako se osjećate, nazovite svojeg liječnika. Ne odlazite u ambulante dok se liječnik ne javi i ne kaže vam kako treba postupiti.

Budite nam zdravi i #ostanidoma!

Trenutno nema komentara

Comments are closed