Čuvarice domaće baštine Vesna i Marija Milković velikom revijom proslavile 20 godina brenda Mara

Revijom pod nazivom „12 pletera – 12 hrvatskih vladara“ koji su uklesani u povijest, upleteni u baštinu, „moćni“ i u sadašnjosti dizajnerice Vesna i Marija Milković jučer su u prekrasnom Hrvatskom institutu za povijest proslavile 20 godina uspješnog stvaranja svog modnog brenda Mara.

Za tu priliku nastale su prekrasne muške košulje, ali i neodoljive haljine koje su okupljeni zaljubljenici u povijest mogli vidjeti tijekom revije. U prvom izlazu prikazani su ornamenti i simboli hrvatskog trajanja koje su nosili poznati glazbenici i umjetnici različitih generacijskih skupina, poput Ivana Josipa Skendera, Ive Gamulina Giannija, Josipa Šege, Dinka Bogdanića, Ronalda Brausa, Alana Bjeliskog,Stipe Sikirice, Darka Domitrovića, od četiri do 85 godina, naglašavajući time trajanje i opstojnost kamenih spomenika – prošlost, sadašnjost i budućnost. Svaka od 12 muških košulja ima pleter s imenom nekog hrvatskog kneza ili kralja. Pleteri nose imena Petara Svačića, kneza Trpimira, kralja Petra Krešimira IV., kralja Tomislava, kneza Domagoja, ,kralja Stjepana Držislava i kneza Višeslava, kralja Dmitra Zvonimira, kralja Stjepana I., kneza Mislava, kneza Borne te kneza Branimira.

U drugom izlazu dizajnerice su pokazale elegantnu i svevremensku kolekciju prekrasnih crnih i bež haljina s ornamentima pletera u zlatnoj boji. Budući da su pleteri nastali u vrijeme Antike te su preneseni na naše tlo, kompletan izgled svakog modela upotpunjen je autentičnom frizurom, šminkom i ukrasima za kosu.

Dodatnu glazbenu autentičnost donijela je glazbena diva Sandra Bagarić koja je u pratnji supruga Darka Bagarića na glasoviru otpjevala Dalmatino povišću pritrujena.

Znate li? Inspirirane bogatom baštinom kamenih spomenika urešenih pleternom ornamentikom, dizajnerice Vesna i Marija Milković modnog brenda MARA prionule su istraživanju te likovnoj i grafičkoj obradi pletera. Ukupno su do sada obradile 12 pletera s kulturno povijesnih spomenika diljem Lijepe naše te tako stvorile malu riznicu ornamenata koji se mogu primijeniti te izraditi u vezu na odjevne i uporabne predmete. Vrijedne ruke naših predaka uklesale su u kamen ornamente pletera koji su sada oživjeli i spremni su na MARINIM kaputima, haljinama ili košuljama prošetati europskim i svjetskim metropolama. Kao i brojni drugi hrvatski motivi do sada. Pleteri se često nalaze na kamenim pločama iz doba ranosrednjovjekovnih hrvatskih kneževina i kraljevina pa su dizajnerice pleterima dale imena po hrvatskim knezovima i kraljevima.

Trenutno nema komentara

Comments are closed