Čizme kroz povijest – od obuće za muškarce do nezaobilaznog detalja svake šminkerice

Baš poput svakog odjevnog predmeta, tako i modni detalji imaju svoj povijesni okvir. Znate li povijest čizama? Riječ je o obuči koju karakterizira viša sara koja prelazi gležanj i dolazi sve do koljena. Postoje niske i visoke čizme, s nožom ili vrtoglavo visokom potpeticom. Uz to, čizme mogu biti na kopčanje ili se samo navlače na nogu i nemaju cif. Različiti tipovi čizama su prije svega podijeljeni u estetskom. Tako primjerice Dr.Martins su u najvećem broju slučajeva vezane za umjetničke ili glazbene krugove, ali i određene socijalne grupe. Svojim modnim razvojem došle su do toga da su postale modni hit koji je postao uvriježen i kod šminekrica koja nose casual look.

Uz estetiku čizme čizme su vrlo funkcionalne. One su štitile i štite od hladnoće, vode i blata. Zbog toga ne treba izostaviti ni gumene čizme kao jedne od omiljenih u posljednjih par sezona. Čizme se koriste i u nekim sportovima kao nezaobilazni dio opreme.

čizme-lifestyle-modnialmanah

Povijest čizama
Povijesno, prve su čizme nosili muškarci. Žene su ih ‘otkrile’ tek u srednjem vijeka kada su jednu vrstu čizama žene nosile za lov, ili u samostanima. Samostanski modeli su bili izrađeni od filca. Tek u 19. stoljeću pojavile su se prve čizme koje su bile stalni komad ženskog kostima. Bile su do polovine lista, zaobljenih vrhova, sa stabilnom potpeticom ne višom od 5 cm. Na početku 20 stoljeća i industrijalizacijom čizme su doživjele veliku modnu “revoluciju” kako kroz formu i tip tako i kroz visinu pete.

Razvoj čizama pogurale seksi minice
Čizme kakve danas poznajemo u stilovima i estetici su se pojavile u 60-tim godinama prošlog stoljeća. I to ne slučajno. Razvoju čizama uvelike je pridonio i trend nošenja ultra kratkih mini sukanja. Pokazujući noge u toj meri čizme su se sve više “penjale” uz nogu i od osnovnog modela proživljavale razvoj novih modela. Početkom 70-tih godina pojavile su se i prve koje su bile od materijala koji je pratio liniju nogu. I danas nosimo lastex čizme.

80-te su donijele nova ekstravagantna rešenja, ali više u izgledu nego u formi. Bilo je to vrijeme povratka tradicionalnim stilovima pa su se tako potpuno maknuli ciferšlusi. Čizme iz modnih 80-tih su šire oko gležnja, i navlačile su se poput čarape. Modne 90-te su donijele nove modele koje su karakterizirali ukrasi . Ono što je svakako najveća modna poslastica 90- tih su svakako unisex modeli koje je prvi na tržište izbacio Versace.

Trenutno nema komentara

Comments are closed